Drömmer du om en vardag där du jobbar med något du själv brinner för och där du faktiskt är din egen chef? Vägen mot att starta eget är idag kortare än den tidigare var och du kan vara igång på ett ögonblick.
För att den egna företagsverksamheten ska kickas igång på rätt sätt redan från fas ett är det dock viktigt att planera uppstarten. De ekonomiska aspekterna är faktorer som du bör fokusera på från start – här berättar vi mer!
Startkapitalet – a och o
En affärsidé kan vara bra på många sätt redan på pappret, men faktum är att alla verksamheter behöver en stark ryggrad vid start. Det krävs helt enkelt ekonomiska förutsättningar för att göra verklighet av en idé. Beroende på vilken bransch det rör sig om är kostnader och investeringar olika, men generellt sett är en trygg finansiell uppstart en stor fördel.
Idag är möjligheterna till att ansöka om företagslån betydligt smidigare än tidigare. Faktum är att du kan hitta rätt företagsfinansiering digitalt via www.fakturino.se och alltså inte ens behöva sätta foten på ett bankkontor. Moderna digitala tjänster är idag ett vanligt inslag och något allt fler efterfrågar. Ett stående tips för att garantera rätt låneupplägg som passar just dina förutsättningar är att jämföra onlinelån på nätet. Då kan du tydligt få en överblick över olika alternativ som du sedan väger mot varandra för att välja det mest lämpliga låneerbjudandet.
Investerare och bidrag
När verksamheten dragit igång och de initiala kostnaderna täckts gäller det att komma på banan med det långsiktiga ekonomiska tänket. Det behövs en strategi som garanterar att det kommer in pengar i verksamheten även om tjänster eller produkter ännu inte genererar intäkter. Ett tips är att tidigt fokusera på att hitta investerare som kan skjuta in ett ekonomiskt stöd och därmed underlätta affärsutveckling i företaget. Du kan läsa mer om investerarstöd här, men ett stående råd är att vara aktiv i branschen och mån om att skapa kontakter.
Det finns även olika typer av bidrag som kan sökas via statliga myndigheter eller inom den privata sektorn. Ta en dialog med just din kommun för att få en idé om vilka möjligheter som finns på den ort där verksamheten finns. Inom näringslivet finns även [bidrag och stöd:https://www.riksrevisionen.se/rapporter/amnesomraden/naringsliv.html ], men dessa syftar främst till att främja företagsutveckling och innovation i ”utsatta” regioner.