För den som inte är insatt i mekanik eller elektronik så är begrepp som kabelstammar inte alltid helt självklara. För att förklara detta på enklaste sätt tänker du dig en helt vanlig stationär dator på skrivbordet där hemma. Du har kanske en sådan? Hur ser det ut bakom skrivbordet, med alla sladdarna? Det blir många kablar, från datorn till eluttaget, från datorn till skärmen, från skärmen till eluttaget, högtalarna och kanske internetsladden som faktiskt heter nätverkskabel. Har du skrivare eller scanner så tillkommer ju några sladdar.

Oftast ligger dessa kablar bara lite huller om buller, syns inte, stör inte men så fort man ska ändra något, städa, koppla lite eller byta något så får man försiktigt reda ut detta ormbo av sladdar, och sannolikt tycker du att det hade varit bättre att lägga alla sladdar snyggt och prydligt tillsammans och tejpa ihop dom. Hade du gjort detta hade du haft en kabelstam, enkelt förklarat. Kabelstammar finns lite överallt där det finns behov av att leda signaler eller elektricitet. Titta i en bil, på en motorcykel eller på hur elen är dragen. Det finns fullt av kabelstammar överallt.

Varför använda kabelstammar?

Det finns många fördelar med att använda sig av kabelstammar. När de enskilda kablarna ligger ensamma är de mer utsatta för slitage, skador, fukt och kanske damm. Det blir även väldigt jobbigt om det ska vara kablar kors och tvärs överallt. Lägger man dom i stammar hålls dom på plats, är inte i vägen, och skyddas från yttre påverkan mycket bättre. Det hade aldrig fungerat med lösa kablar i en bil eller ett flygplan, och när det gäller optiska kablar, fiberoptik, så ligger det många många små kablar i varje sladd. Man kan göra en kabelstam själv, men även beställa eller köpa färdigt. De tillverkas i olika material eller på olika sätt, och kan vara allt ifrån eltejpade till sydda ”skyddstunnlar” till sladdarna. Man kan även använda buntband.

Eltejp och buntband är mest för privat hemmabruk, så när det gäller lite vassare saker som kablar i en bil eller på en motorcykel så är kablarna oftast insydda i olika typer av material, från plast till mer organiska ämnen. Detta för att sladdarna ska hålla sig på plats snyggt och prydligt.